Naleśniki z różnych rodzajów mąk na mleku kokosowym podawane z: owocami, polewą czekoladową, nutellą z daktyli i nasionami chia na mleku kokosowym. Myślę, że proporcje mąk można zmieniać w zależności od Waszych upodobań. Jednak na pewno, nie należy przesadzić z ilością mąki amarantusowj, która nadaje ona lekko orzechowy posmak naleśnikom 😉
Składniki:
Naleśniki:
-
-
- 130 ml mleka kokosowego
- ok. 100 ml wody
- 2 jajka
- 60 g mąki kukurydzianej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 35 g mąki ryżowej
- 35 g mąki amarantusowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu)
-
Polewa czekoladowa
-
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka kakao
- łyżka miodu
- łyżka mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
Polewa czekoladowa:
Do rondelka dodaj wszystkie składniki. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Jeśli polewa się rozwarstwia, możesz dodać trochę mleka kokosowego 🙂
Naleśniki:
Do miski wlej mleko kokosowe, wbij jajka, dodaj proszek do pieczenia, przesiej wszystkie rodzaje mąk. Wszystko razem wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo wodę (trzeba uważać by nie przesadzić z ilością!). Konsystencja ma być gęsta, ale nie za bardzo, co ma miejsce np. przy przygotowaniu gofrów. Na koniec dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz miód (lub jeśli wolisz- cukier). Jeśli lubisz słodkie naleśniki, dodaj więcej niż podałam w przepisie 🙂
Jeśli chodzi o smażenie naleśników, ja nie dodaje już dodatkowego tłuszczu. W przypadku gdy nie masz na tyle dobrej patelni, lepiej jest go dodać. 🙂 Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie były to owoce: kiwi i banan, polewa czekoladowa, nutella z daktyli i nasiona chia na mleku kokosowym. 🙂
Gotowe! 🙂
0 comments