Zdrowa, aromatyczna pasta do kanapek? Proponuję pastę z pieczonej marchewki! 🙂
Lekko słodkawy posmak pieczonej marchewki, przełamany aromatem z pomidorów suszonych oraz goryczką czosnku… Ten smak sprawia, że możemy obalić stereotyp nudnych kanapek! Pasta jest szybka w przygotowaniu, a jej smak uwierzcie, jest obłędny! Podawana z ciepłym, chrupkim pieczywem sprawi, że prędko nie będziecie mogli się od niej oderwać 🙂

 

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 pomidorów suszonych
  • łyżeczka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:
Marchewkę obierz, przekrój na pół. Paterę wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj małą ilością oleju kokosowego (bądź innego tłuszczu). Wyłóż marchewki, oprósz solą i pieprzem. Rozpuść pół łyżeczki oleju kokosowego i polej marchewki. 2 ząbki czosnku dodaj na blaszkę. Piecz ok. 15-20 minut, do momentu aż marchewka się przyrumieni.

Następnie całość przełóż do miseczki, dodaj pomidory suszone – zblenduj. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Gotowe! 🙂

Pasta_z_pieczonej_marchwi_i_suszonych_pomidorów_1Pasta_z_pieczonej_marchwi_i_suszonych_pomidorów_2 Pasta_z_pieczonej_marchwi_i_suszonych_pomidorów_3Pasta_z_pieczonej_marchwi_i_suszonych_pomidorów_4

You might also like

Bezglutenowy krem z białych warzyw z „chrupkami” z ciecierzycy
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more
Bezglutenowe placuszki z borówkami na jogurcie
Read more
Naleśniki z różnych rodzajów mąk na słodko
Read more

2 comments

Ewa

Wypróbowałam, pyszna pasta!
Dziękuję za przepis 🙂

    Ola

    Bardzo się cieszę! Jeśli lubisz ryby, polecam Ci również pastę z makreli- bardzo szybka w przygotowaniu 🙂
    Pozdrawiam 🙂

Leave a reply