Zdrowa, aromatyczna pasta do kanapek? Proponuję pastę z pieczonej marchewki! 🙂
Lekko słodkawy posmak pieczonej marchewki, przełamany aromatem z pomidorów suszonych oraz goryczką czosnku… Ten smak sprawia, że możemy obalić stereotyp nudnych kanapek! Pasta jest szybka w przygotowaniu, a jej smak uwierzcie, jest obłędny! Podawana z ciepłym, chrupkim pieczywem sprawi, że prędko nie będziecie mogli się od niej oderwać 🙂
Składniki:
- 5 marchewek
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 pomidorów suszonych
- łyżeczka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewkę obierz, przekrój na pół. Paterę wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj małą ilością oleju kokosowego (bądź innego tłuszczu). Wyłóż marchewki, oprósz solą i pieprzem. Rozpuść pół łyżeczki oleju kokosowego i polej marchewki. 2 ząbki czosnku dodaj na blaszkę. Piecz ok. 15-20 minut, do momentu aż marchewka się przyrumieni.
Następnie całość przełóż do miseczki, dodaj pomidory suszone – zblenduj. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
Gotowe! 🙂
Wypróbowałam, pyszna pasta!
Dziękuję za przepis 🙂