Bezglutenowe pianki bananowe? Do przygotowania potrzebujemy tylko 4 składników – białka, banana, tłuszczu i proszku do pieczenia. Placuszki są bardzo puszyste, delikatne i mocno bananowe w smaku! Gdzie haczyk? Niestety by je usmażyć potrzebujemy naprawdę dobrej patelni.
Składniki:
- 2 białka jaja
- mały banan
- pół łyżeczki oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia)
- odrobina proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na dość sztywną pianę. Dodajemy banana i odrobinę proszku do pieczenia. Całość blenderujemy. Formując placuszki wylewamy łyżką na nagrzaną i natłuszczoną patelnię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy dół lekko się przypiecze, odwracamy bardzo delikatnie na drugą stronę.
Gotowe! 🙂
0 comments