Pizza… W stylu amerykańskim – na puszystym cieście czy może włoska, na cienkim? Nie tym razem 🙂 Dzisiaj proponuję wersję zdrowszą i bardziej ciekawą – pizzę na marchewkowym spodzie. Do przygotowania ciasta potrzeba tylko 3 składników, a wierzch stanowią ulubione dodatki. Marchewka jest praktycznie niewyczuwalna, a jeśli dodasz ostre przyprawy, posmak zniwelujesz całkowicie.  🙂

 

Składniki:

  • 800 g marchewki
  • 2 jajka
  • 3 – 4 łyżki mąki (u mnie gryczana)
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka wędzona, ostra papryka
  • dodatki: koncentrat pomidorowy, mozzarella, pomidor, cukinia, kurczak, cebula
  • tłuszcz (u mnie olej kokosowy)
  • odrobina proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:
Marchewki obierz, zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Jeśli marchewki wydzielą dużo soku, nadmiar odsącz (i wypij! 😉 ). Białka oddziel od żółtek – żółtka dodaj do marchewki, a białka ubij na sztywną pianę. Do marchewki dodaj odrobinę proszku do pieczenia oraz odpowiednią ilość mąki (tak by ciasto było naprawdę gęste, ale nie miało zbyt zwartej konsystencji). Przypraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Następnie dodaj ubite białka, a całość delikatnie wymieszaj.

Formę do pieczenia pizzy lub paterę wyłóż papierem do pieczenia (możesz dodatkowo posmarować małą ilością oleju kokosowego, dla pewności, że pizza z łatwością odejdzie od papieru). Ciasto rozsmaruj do grubości 1 – 1,5 cm. Podpiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Pilnuj by ciasto za bardzo się nie przypiekło (zwłaszcza boki) i pamiętaj, że pizzę będziesz powtórnie wkładać do piekarnika.

Po 20 minutach, pizzę wyjmij i wysmaruj przygotowanym wcześniej sosem (u mnie: 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki wody, mieszanka przypraw: papryki wędzonej, bazylii, ostrej papryki, soli i pieprzu). Następnie dodaj ulubione dodatki, u mnie: podpieczony wcześniej kurczak, surowy pomidor, cukinia, czerwona cebula oraz mozzarella. Podpiekaj kolejne 5- 10 minut, tym razem w 150 st. C.

Gotowe! 🙂

 

 

You might also like

Bezglutenowe wege tortille z tofu à la gyros.
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Bezglutenowe kanapki z burakiem
Read more
Pasta z pieczonej marchwi i suszonych pomidorów
Read more

0 comments

Leave a reply