Kolejna odsłona placuszków. Tym razem z borówkami i innymi proporcjami użytych mąk!
Chcę Wam pokazać, że takie placuszki to świetny sposób na szybkie i zdrowe śniadanie, z dużą ilością ulubionych owoców. Możecie wykorzystać dowolne mąki. Moim zdaniem sprawdzą się świetnie mąki takie jak: ryżowa, gryczana, kokosowa oraz jaglana. Są to mąki, których najczęściej używam w swojej kuchni i jak na razie świetnie się „sprawują” ??
Składniki:
Spód:
- 2 jaja
- 130ml mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki cukru brązowego (ilość według uznania)
- ok. 80g mąki jaglanej
- ok. 20g mąki kokosowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 200g borówek
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Mleczko kokosowe ubij z jajami i dodatkiem cukru. Dodaj olej kokosowy, proszek do pieczenia oraz mąkę, w takiej ilości by uzyskać bardzo gęstą konsystencję ciasta. Wsyp dużą ilość borówek. Na rozgrzanej patelni (u mnie już bez dodatku tłuszczu), smaż placuszki o dowolnym kształcie. Gdy góra ciasta przestanie być płynna, przewróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia placuszka. Podawaj z ulubioną kawą lub sokiem (u mnie lemoniada arbuzowa ?)
Gotowe! 🙂
0 comments