Przykład sałatki bardziej „treściwej”, idealnej dla mięsożerców – jest przecież kurczak! ?

Znajdziecie tu wszystko co najpyszniejsze, czyli: kurczak, awokado, rukola, sezam oraz olej sezamowy,  a także pomidorki cherry (kolejność nie jest przypadkowa ?). Jak można zauważyć częściej stawiam na dania, których przygotowanie nie zajmuje pół dnia. Tak i w tym przypadku trzeba koniecznie podkreślić, że jest to pomysł na „szybką sałatkę”, który powstał dzięki temu, że….. miałam ochotę na sezam! ?

 

Składniki:

  • mniejsza pierś z kurczaka
  • opakowanie rukoli (ok. 100g)
  • awokado
  • 10-12 pomidorów cherry
  • 3-4 łyżki sezamu
  • przyprawy: sól, pieprz
  • olej sezamowy (lub oliwa z oliwek)

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrój w kostkę, podsmaż na oleju sezamowy (lub oliwie z oliwek). Dopraw solą i pieprzem (lub ulubionymi przyprawami), dodaj 2 łyżki sezamu (kurczak powinien się oblepić sezamem). Rukolę umyj, osusz i przełóż do miski. Dopraw solą oraz pieprzem. Awokado obierz, wydrąż pestkę i pokrój w kostkę. Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki. Awokado, pomidorki oraz kurczaka dodaj do rukoli, obsyp całość sezamem i delikatnie skrop olejem sezamowy (lub oliwą z oliwek).

 

Gotowe! 🙂

You might also like

Bezglutenowe wege tortille z tofu à la gyros.
Read more
Sałatka z rukolą i gotowanym burakiem
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Sałatka z szpinaku, jabłka, orzechów, sera brie oraz żurawiną
Read more
Bezglutenowe pulpety z indyka z szpinakiem i ogórkiem kiszonym
Read more

0 comments

Leave a reply