Spaghetti z cukinii

By Ola

Przepis idealny dla wszystkich miłośników cukinii! Osobiście uwielbiam to warzywo pod każdą postacią, ale „spaghetti” najbardziej przypadło mi do gustu 🙂 W moim przepisie, jako mięsa użyłam kurczaka. Jeśli spaghetti kojarzy Ci się tylko i wyłącznie z mięsem mielonym, po prostu zamień ! 🙂

Składniki:

    • połowa piersi z kurczaka
    • mała cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 spore cukinie
    • makaron
    • 2 g oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia)
    • przyprawy (wedle uznania): bazylia, papryka, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:
Na natłuszczonej patelni usmaż pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, przypraw do smaku ulubionymi przyprawami, a następnie przesyp do miseczki. Cukinię obierz ze skórki. Przekrój na pół i pozbądź się środka (nasion). Teraz istnieją dwie metody przygotowania cukinii. Pierwsza, którą wykorzystałam ja: przy pomocy nożyka do warzyw, wycinaj długie pasma cukinii. Drugi sposób, pokrój warzywo w bardzo cienkie paseczki. Osobiście, nie chciało mi się stać nad deską i męczyć z nożem, więc wybrałam pierwszą metodę z wykorzystaniem „obieraczki” 🙂 . Na patelni lekko podsmażyć, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodać cukinię, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Ważne – nie sól, bo zrobi się papka! Przewróć warzywo bardzo delikatnie na drugą stronę. Jeśli widzisz, że cukinia zaczyna się przypalać, podlej małą ilością wody 🙂 Gdy całość zmięknie, dodać przyprawy. Dusić jeszcze przez chwilę.
Ugotowany makaron, przenieść na talerz. Dodać uduszoną cukinię i kurczaka. Całość można jeszcze posypać ziołami lub pieprzem.

Gotowe! 🙂

 

You might also like

Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Bezglutenowa kanapka z mozzarellą i pomidorem, oraz kanapka z pastą z awokado i bekonem
Read more
Bezglutenowe spaghetti bolognese
Read more

0 comments

Leave a reply