Przepis idealny dla wszystkich miłośników cukinii! Osobiście uwielbiam to warzywo pod każdą postacią, ale „spaghetti” najbardziej przypadło mi do gustu 🙂 W moim przepisie, jako mięsa użyłam kurczaka. Jeśli spaghetti kojarzy Ci się tylko i wyłącznie z mięsem mielonym, po prostu zamień ! 🙂
Składniki:
- połowa piersi z kurczaka
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 spore cukinie
- makaron
- 2 g oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia)
- przyprawy (wedle uznania): bazylia, papryka, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na natłuszczonej patelni usmaż pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, przypraw do smaku ulubionymi przyprawami, a następnie przesyp do miseczki. Cukinię obierz ze skórki. Przekrój na pół i pozbądź się środka (nasion). Teraz istnieją dwie metody przygotowania cukinii. Pierwsza, którą wykorzystałam ja: przy pomocy nożyka do warzyw, wycinaj długie pasma cukinii. Drugi sposób, pokrój warzywo w bardzo cienkie paseczki. Osobiście, nie chciało mi się stać nad deską i męczyć z nożem, więc wybrałam pierwszą metodę z wykorzystaniem „obieraczki” 🙂 . Na patelni lekko podsmażyć, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodać cukinię, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Ważne – nie sól, bo zrobi się papka! Przewróć warzywo bardzo delikatnie na drugą stronę. Jeśli widzisz, że cukinia zaczyna się przypalać, podlej małą ilością wody 🙂 Gdy całość zmięknie, dodać przyprawy. Dusić jeszcze przez chwilę.
Ugotowany makaron, przenieść na talerz. Dodać uduszoną cukinię i kurczaka. Całość można jeszcze posypać ziołami lub pieprzem.
Gotowe! 🙂
0 comments