Spód do tarty bez mąki i bez pieczenia, czy to jest możliwe? Oczywiście, że tak! 🙂 Nie jest on, na pewno tak kruchy jak standardowe ciasto, ale jest proste i szybkie w przygotowaniu 🙂
Jest to idealny pomysł na gorące dni, ponieważ tarta najlepiej smakuje schłodzona. W dodatku lato dostarcza nam dużej ilości owoców, które idealnie pasują do tego typu ciast! 😉

 

Składniki:

Spód:

  • 80 g  migdałów
  • 120 g drylowanych daktyli
  • 90 g orzechów laskowych
  • 20 g oleju kokosowego
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • dwie łyżki masła orzechowego

Krem:

  • 2 żółtka
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru

Dodatki:

  • 250 g borówek

 

 

Sposób przygotowania:

Spód
Daktyle zalej gorącą wodą, zostaw na 10-15 minut aż zmiękną. Jeśli posiadasz migdały nieblanszowane koniecznie musisz je obrać (zalej wrzątkiem, odczekaj kilka sekund,  i „wyciśnij” ze skórki 😉 ).  Daktyle odsącz z nadmiaru wody, dodaj obrane migdały, orzechy laskowe oraz olej kokosowy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do reszty składników. Całość zblenduj na gładką masę. Uformuj kulkę.
Formę do tarty wyłoż papierem do pieczenia. „Ciasto” rozwałkuj, przełoż do formy bądź tak jak ja – wyklej ją masą. Tartę włóż na 30 minut do zamrażarki.

Krem
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone, delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na spód do tarty, rozprowadź równomiernie. Krem udekoruj dowolnymi owocami – u mnie borówki, które wcześniej lekko podgotowałam.
Całość włóż do lodówki, aż masa stężeje.

 

Gotowe! 🙂

 

Bezglutenowa tarta tarta bez pieczenia Bezglutenowa tarta tarta bez pieczenia Bezglutenowa tarta tarta bez pieczenia Bezglutenowa tarta tarta bez pieczenia Bezglutenowa tarta bez pieczenia

You might also like

Bezglutenowa panna cotta
Read more
Bezglutenowe kanapki z burakiem
Read more
Bezglutenowy czekodżem z śliwek
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Malta – raj dla bezglutenowców
Read more

0 comments

Leave a reply