Spód do tarty bez mąki i bez pieczenia, czy to jest możliwe? Oczywiście, że tak! 🙂 Nie jest on, na pewno tak kruchy jak standardowe ciasto, ale jest proste i szybkie w przygotowaniu 🙂
Jest to idealny pomysł na gorące dni, ponieważ tarta najlepiej smakuje schłodzona. W dodatku lato dostarcza nam dużej ilości owoców, które idealnie pasują do tego typu ciast! 😉
Składniki:
Spód:
- 80 g migdałów
- 120 g drylowanych daktyli
- 90 g orzechów laskowych
- 20 g oleju kokosowego
- 60 g gorzkiej czekolady
- dwie łyżki masła orzechowego
Krem:
- 2 żółtka
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżeczki cukru
Dodatki:
- 250 g borówek
Sposób przygotowania:
Spód
Daktyle zalej gorącą wodą, zostaw na 10-15 minut aż zmiękną. Jeśli posiadasz migdały nieblanszowane koniecznie musisz je obrać (zalej wrzątkiem, odczekaj kilka sekund, i „wyciśnij” ze skórki 😉 ). Daktyle odsącz z nadmiaru wody, dodaj obrane migdały, orzechy laskowe oraz olej kokosowy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do reszty składników. Całość zblenduj na gładką masę. Uformuj kulkę.
Formę do tarty wyłoż papierem do pieczenia. „Ciasto” rozwałkuj, przełoż do formy bądź tak jak ja – wyklej ją masą. Tartę włóż na 30 minut do zamrażarki.
Krem
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone, delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na spód do tarty, rozprowadź równomiernie. Krem udekoruj dowolnymi owocami – u mnie borówki, które wcześniej lekko podgotowałam.
Całość włóż do lodówki, aż masa stężeje.
Gotowe! 🙂
0 comments