Bezglutenowy przepis na ciasto z truskawkami. Połączenie czekoladowego biszkoptu, musu truskawkowego, kremu oraz bezy to istny obłęd! Koniecznie spróbujcie przygotować to ciasto! Osobiście zakochałam się w bezie z dodatkiem gorzkiej czekolady! Sezon na truskawki trwa w najlepsze więc trzeba w pełni wykorzystać ten czas 😉
Przepis inspirowany blogiem: opowieści z piekarnika 😉
Składniki podane na upieczenie ciasta w tortownicy o średnicy 24cm .
Składniki:
Beza czekoladowa
- 3 białka jaj
- 90g drobnego cukru
- 20g skrobi ziemniaczanej
- 80g gorzkiej czekolady
Biszkopt kakaowy
- 3 jajka
- 30g mąki kukurydzianej
- 60g mąki ryżowej
- 30g kakao
- 70g cukru
- łyżeczka sody lub proszku do poeczenia
- 30ml oleju rzepakowego
- 80g startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady
Mus truskawkowy
- 900g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Krem
- 500ml śmietanki 36%
- 250g mascarpone
- 1 śmietan-fix (lub 3 łyżki cukru pudru)
Dodatkowo
- łyżeczka żelatyny
- 200g truskawek
- sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Beza czekoladowa
Dno tortownicy odrysuj na papierze do pieczenia. Rozłóż go na paterze. Rozgrzej piekarnik do 120st.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw aż ostygnie (ma być nadal płynna, ale zimna). Białka jaj umieść w misce (muszą mieć temperaturę pokojową), lekko posól, ubij na sztywną pianę na wysokich obrotach. Cukier dodawaj po łyżeczce, cały czas długo ubijając (cukier musi się rozpuścić). Zmniejsz obroty, dodaj przesianą skrobię ziemniaczaną, zmiksuj tylko przez chwilę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, pomieszaj delikatnie szpatułką (wystarczy kilka ruchów, mają być widoczne smugi czekolady).
Całość przenieś na papier do pieczenia, zostawiając ok. 0,5cm wolnego brzegu do odrysowanego okręgu. Bezę susz przez 30 minut w 120st, następnie kolejne 30 minut w 100st. Wyłącz piekarnik i susz przy lekko uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia.
Biszkopt kakaowy
Mąkę, kakao oraz sodę przesiej do miski. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera. Dodawaj łyżka po łyżce cukier, długo ubijając po każdej porcji. Następnie dodawaj po jednym żółtku, wciąż długo miksując. Wlej olej, szybko przemieszaj. Zmniejsz obroty, wsyp przesiane suche składniki, mieszaj przez ok. 20 sekund. Wyłącz mikser, dodaj startą czekoladę, wymieszaj delikatnie łyżką (kilkoma ruchami). Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz w rozgrzanym do 180st piekarniku, przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Zostaw w wyłączonym piekarniku przez 3 minuty, następnie uchyl lekko drzwiczki i studź kolejne kilka minut.
Mus truskawkowy
Umyte, odszypułkowane truskawki umieść w garnku i zblenduj na gładką masę. Do gorących truskawek dodaj galaretki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na bok aż masa stężeje. Ja dodałam dodatkowo żelatynę (łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach wody). Gdy masa całkowicie wystygnie, włóż do lodówki do jakiś czas mieszając.
Krem
Mocno schłodzoną śmietankę wlej do miski, miksuj początkowo na niskich obrotach, następnie na wysokich. Do ubitej śmietany dodaj śmietan-fix, dalej ubijając. Do osobnej miski przełóż mascarpone, rozbij je lekko widelcem. Dodaj śmietanę. Staraj się ubijać krótko (dosłownie kilkanaście sekund) na wysokich obrotach, do połączenia się serka i śmietany.
Finalne połączenie
Biszkopt mocno nasącz sokiem z cytryny połączonym z kilkoma łyżkami wody (ma być mokry!). Przełóż z powrotem do formy i wyłóż gęsty mus truskawkowy. Umyte, odszypułkowane truskawki przekrój na połówki, ułóż je na musie truskawkowym. Następnie dodaj krem, a na nim ułóż bezę.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się połączą, biszkopt nasiąknie musem, a beza kremem.
Gotowe! 🙂
0 comments