Dzisiaj przepis na bezglutenową pastę z ciecierzycy, à la hummus. Czytając wiele wpisów na blogach, instagramach, wysnułam jeden wniosek. Prawdziwy hummus przygotowuje się z gotowanej ciecierzycy. Poniższa wersja, jest tą dla leniuchów 😉 (Koniecznie spróbuj przyrządzić prawdziwą wersję hummusu, przepis znajdziesz tutaj, satysfakcja gwarantowana->[link]
Wielkimi plusami pasty z ciecierzycy jest szybkość przygotowania, a także różnorodność przyrządzanych smaków (pomidorowy, paprykowy, koperkowy, chili). Przy okazji pasty, miałam przyjemność testować świeże pieczywo bezglutenowe firmy Putka [link do sklepu]. Były to bułki z ziarnami, chleb rustykalny, oraz chleb owsiany. Przyznam szczerze, że ciężko wybrać mi najlepszy produkt. 🙂 Jeśli jesteście z okolic Łodzi lub Warszawy, koniecznie odwiedźcie piekarnię Putka, lub zamówcie produkty przez stronę 🙂
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy (480g)
- 50g cebuli czerwonej
- 60g papryki czerwonej
- 300g pomidorów
- 6szt pomidorów suszonych
- łyżka oleju kokosowego
- woda
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, cukier
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odsącz dokładnie z wody, a następnie przesyp do miski. Czerwoną cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oleju kokosowym. Świeże pomidory oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj do cebuli i smaż przez około 5 minut. Zawartość patelni dodaj do ciecierzycy, dodaj odrobinę wody i blenduj na gładką masę (ja dodałam łącznie około 100ml wody, by łatwiej mi się blendowało i by uzyskać odpowiednią konsystencję). Całość podziel na dwie części. Do jednej dodaj suszone pomidory i zblenduj. Obie pasty dopraw do smaku przyprawami.
Gotowe! 🙂
0 comments