Bezglutenowe spaghetti bolognese

By Ola

Bezglutenowe spaghetti bolognese – to moje ulubione spaghetti i mój klasyk 🙂 Powstawał miesiącami i w końcu mogę stwierdzić, że jest to już ostateczna, najlepsza z możliwych wersja. Ile ludzi, tyle pomysłów na spaghetti bolognese. Ja przedstawiam Wam moją wersję, z dodatkiem wytrawnego wina, świeżych warzyw: marchewki, pietruszki, pomidorów oraz aromatycznej bazylii.

 

Składniki:

  • 130g pokrojonej w cienkie paski marchewki
  • 80g pokrojonej w cienkie paski pietruszki
  • 500g różnego rodzaju pomidorów (u mnie 400g malinowych, 100g cherry)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400g mięsa mielonego wołowego
  • 250ml czerwonego wytrawnego wina
  • dużo świeżej bazylii
  • łyżeczka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu)
  • przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, chili, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w bardzo cienkie paski. Całość usmaż do miękkości na odrobinie tłuszczu, pod koniec posól i dopieprz do smaku. Mięso mielone przełóż na mocno rozgrzaną patelnie, dopraw papryką słodką, ostrą oraz chili (nie sól i nie pieprz!). Smaż około 3-4 minut na mocnym ogniu cały czas mieszając. Następnie zalej czerwonym winem i duś do całkowitego zredukowania.

Pomidory dokładnie umyj, przełóż do wysokiego naczynia, dodaj dowolną ilość świeżej bazylii (u mnie pół pęczka) oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, całość zblenduj.

Do podsmażonego mięsa dodaj marchewkę i pietruszkę, oraz sos pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj przez około 30 minut do całkowitego połączenia się smaków oraz zagęszczenia sosu (czas może się wydłużyć w zależności od tego jak rzadki był sos).

Podawaj z makaronem spaghetti 🙂

Gotowe!

Bezglutenowe_spaghetti_bolognese_1  Bezglutenowe_spaghetti_bolognese_2 Bezglutenowe_spaghetti_bolognese_3 Bezglutenowe_spaghetti_bolognese_4 Bezglutenowe_spaghetti_bolognese_5 Bezglutenowe_spaghetti_bolognese_7 Bezglutenowe_spaghetti_bolognese_8

You might also like

Bezglutenowe wege tortille z tofu à la gyros.
Read more
Bezglutenowy krem z białych warzyw z „chrupkami” z ciecierzycy
Read more
Bezglutenowe placuszki na mleku kokosowym z borówkami
Read more
Bezglutenowy makaron z łososiem w sosie sojowo miodowym z dodatkiem cytryny
Read more
Bezglutenowy kumpir (zapiekany faszerowany ziemniak)
Read more

0 comments

Leave a reply