Bezglutenowe spaghetti bolognese – to moje ulubione spaghetti i mój klasyk 🙂 Powstawał miesiącami i w końcu mogę stwierdzić, że jest to już ostateczna, najlepsza z możliwych wersja. Ile ludzi, tyle pomysłów na spaghetti bolognese. Ja przedstawiam Wam moją wersję, z dodatkiem wytrawnego wina, świeżych warzyw: marchewki, pietruszki, pomidorów oraz aromatycznej bazylii.
Składniki:
- 130g pokrojonej w cienkie paski marchewki
- 80g pokrojonej w cienkie paski pietruszki
- 500g różnego rodzaju pomidorów (u mnie 400g malinowych, 100g cherry)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400g mięsa mielonego wołowego
- 250ml czerwonego wytrawnego wina
- dużo świeżej bazylii
- łyżeczka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu)
- przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, chili, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w bardzo cienkie paski. Całość usmaż do miękkości na odrobinie tłuszczu, pod koniec posól i dopieprz do smaku. Mięso mielone przełóż na mocno rozgrzaną patelnie, dopraw papryką słodką, ostrą oraz chili (nie sól i nie pieprz!). Smaż około 3-4 minut na mocnym ogniu cały czas mieszając. Następnie zalej czerwonym winem i duś do całkowitego zredukowania.
Pomidory dokładnie umyj, przełóż do wysokiego naczynia, dodaj dowolną ilość świeżej bazylii (u mnie pół pęczka) oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, całość zblenduj.
Do podsmażonego mięsa dodaj marchewkę i pietruszkę, oraz sos pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj przez około 30 minut do całkowitego połączenia się smaków oraz zagęszczenia sosu (czas może się wydłużyć w zależności od tego jak rzadki był sos).
Podawaj z makaronem spaghetti 🙂
Gotowe!
0 comments