Jakie są największe obawy wszystkich „bezglutków” przy przygotowaniu tart? Ciasto kruche! No bo jak je zrobić by było faktycznie kruche i jednolite, a nie rozsypującym się piaskiem ? Jest na to sposób 🙂 Tak naprawdę przy tartach na słodko nie potrzebujemy mąki, nie potrzebujemy również piekarnika. Poniższy przepis udowodni Wam – DA SIĘ TO ZROBIĆ!
Ten spód uważam za najlepszy wynalazek, wystarczy kilka składników i nie musisz się zastanawiać „Czy na pewno dam radę bez problemu pokroić tę tartę? Czy uda mi się wyciągnąć kawałek z formy tak umieścić go w całości na talerzyku? Czy będzie ona jadalna również dla osób jedzących gluten? „. Nie pozostaje mi nic innego, jak w końcu napisać jak to wszystko osiągnąć 🙂
Składniki (spód):
- 100 g migdałów (najlepiej już obranych)
- 80 g orzechów nerkowca
- 80 g orzechów laskowych
- 200 g daktyli
- 20 g oleju kokosowego
- 100 g czekolady
Składniki (mus malinowy):
- 300 g mrożonych malin
- 2 łyżki cukru
Składniki (mus czekoladowy):
- 600 ml śmietanki 36%
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 g czekolady gorzkiej
- łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Spód:
Migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe zmiel na drobny „proszek” (odłóż na bok 2 łyżeczki do dekoracji tarty). Daktyle zalej gorącą wodą – odczekaj kilka minut aż zmiękną. Gorzką czekoladę rozpuść razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Daktyle, orzechy, czekoladę z olejem zblenduj na gładką masę. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyłóż ciasto w kilku miejscach, i staraj się ulepić spód do tarty tak by był jednakowej grubości w każdym miejscu. Wstaw do lodówki na około godzinę.
Krem malinowy:
Mrożone maliny wysyp na dużą i rozgrzaną patelnie. Gdy zmiękną zasyp je cukrem i przemieszaj. Staraj się „rozcierać” je na całej powierzchni patelni, dzięki czemu zrobi się z tego gładki mus. Smaż do momentu, aż odparuje woda, a mus będzie na gęsty i zwarty.
Mus czekoladowy:
Czekolady połam na kawałki (1 większą kostkę odłóż do dekoracji) i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia. Łyżeczkę żelatyny wsyp do szklanki, zalej odrobiną zimnej wody. Do wysokiej miski wlej mocno schłodzoną śmietanę, ubijaj ją na wysokich obrotach aż powstanie gęsta masa (u mnie zajęło to ponad 8 minut). 2 duże łyżki kremu umieść w misce z rozpuszczoną czekoladą, delikatnie przemieszaj. Następnie partiami, dodaj rozrzedzoną czekoladę do śmietanki. Staraj się miksować na wysokich obrotach ale bardzo krótko. Żelatynę umieść na 10 sekund w mikrofali, po wyjęciu wymieszaj dokładnie by nie było żadnych grudek. Żelatynę (nie może być ciepła!) wlej do musu czekoladowego i ponownie miksuj krótko na wysokich obrotach (dosłownie kilka sekund).
Wyciągnij z lodówki schłodzony spód do tarty, rozsmaruj na dnie mus malinowy, a następnie rozprowadź mus czekoladowy. Udekoruj górę startą czekoladą, resztą zmielonych orzechów. Umieść ponownie w lodówce na 2 godziny.
Gotowe! 🙂
0 comments