Bezglutenowa pizza, to na pewno jedno z kilku TOP dań, których brakuje osobom na diecie bezglutenowej. Mi osobiście bardzo żal, że nie wystarczy jeden telefon do pizzeri i po 30 minutach mam już ciepłą pizzę w kartoniku. Nie mamy tak łatwo 🙂 Trzeba zakasać rękawy i samodzielnie upiec pizze!
Ale jaką mam z tego satysfakcję! Możemy przygotować ją w dowolnym kształcie, dowolnej wielkości, z dowolnymi składnikami. Przepis jest banalnie prosty! Najgorsze jest tylko czekanie, aż ciasto na pizze wyrośnie. Później jest już tylko z górki 😉
Składniki:
Ciasto
- 250 g mąki bezglutenowej (ja zawsze używam Ekstra uniwersalnej mieszanki bg z firmy Bezgluten)
- Ok. 140 ml letniej przegotowanej wody
- Ok. 4 g suchych drożdży
- Pół łyżeczki cukru
- Łyżeczka soli
- 20 ml oliwy z oliwek
Sos
- Połowa słoiczka koncentratu pomidorowego
- Gałązki świeżej bazylii
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, chili, oregano, czosnek
Dodatki do pizzy
- Mozzarella, salami, czosnek
Sposób przygotowania:
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier, sól, wszystko wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek oraz wlewaj stopniowo wodę. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą miksera (końcówki –haki). Ja zawsze na samym początku mieszam ciasto w misce, następnie przenoszę na stolnicę, oprószoną delikatnie mąką i wyrabiam ciasto ręcznie. Ciasto musi być gładkie, bez żadnych grudek, nie klejące się do ręki.
Uformuj kulkę i przenieś ją do czystej miski, przykryj ściereczką, odstaw na ok. 20 -30 minut. Gdy ciasto lekko wyrośnie, jeszcze raz wyrób je ręcznie i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Po upływie ok. 30 minut z kulki uformuj cienki spód do pizzy. Na początku rozpłaszcz kulkę dłonią, następnie spróbuj rozciągnąć placek w powietrzu. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz uformować spód używając wałka. Gotowy spód posmaruj sosem pomidorowym, ułóż ulubione dodatki i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut (wszystko zależy od tego jak grube ciasto przygotujesz).
Gotowe!
0 comments