


Co na bezglutenowe śniadanie? Dzisiaj przygotowałam dwie propozycje na kanapki 🙂 Dla mnie podstawą tego śniadania są chrupiące grzanki, z nimi wszystko smakuje lepiej! 🙂 Poniższe śniadanie to zdecydowanie dobra wersja dla osób, które lubią dobrze i kalorycznie rozpocząć dzień.
Kanapki, które przygotowałam to najlepsze połączenie składników jakie istnieje! Myśląc o mozzarelli od razu nasuwa się słowo – pomidor, znowu do awokado najlepiej pasuje bekon (no i jajko! sadzone!). Ostatnią wersję kanapki „katuję” od tygodni, stąd pomysł, że koniecznie muszę się z Wami podzielić tą wersją śniadania 🙂
Składniki:
- chleb bezglutenowy
 - awokado
 - cebula (można pominąć)
 - boczek (plastrowany)
 - mozzarella
 - pomidor
 - kilka kropel cytryny lub limonki
 - przyprawy: sól, pieprz
 
Kromki chleba włożyć do tostera. Pomidora i mozzarelle pokroić w plastry. Na patelni usmażyć bekon (na powstałym tłuszczu można usmażyć jajo sadzone!). Z awokado wydrążyć pestkę. Miąższ awokado rozgnieść widelcem, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę (u mnie dosłownie jeden plaster- nie przepadam za tym smakiem, często cebulę zupełnie pomijam). Pastę skropić delikatnie cytryną, posolić i popieprzyć do smaku.
Na jednej grzance układać na zakładkę pomidora i mozzarelle. Przyprawić solą i pieprzem.
Na drugiej grzance rozsmarować pastę z awokado, ułożyć plastry boczku (i koniecznie dodajcie usmażone jajo).
Gotowe!
				
					




				
				
				
				
				
0 comments