Wytrawne muffiny – świetna alternatywa dla „zwykłych” omletów, jajecznic bądź kanapek. Genialny pomysł na śniadanie, kolację bądź przekąskę. Do ciasta można dodać praktycznie wszystko czego dusza zapragnie i co mamy aktualnie pod ręką 🙂
Dużą ilość dowolnych warzyw, szynkę bądź inne mięso, a całość posypać serem. Czas przygotowania: 5-10 minut + pieczenie. Z podanych składników przygotowałam 8 muffinek, choć następnym razem zredukowałabym ilość do 6. Będą dzięki temu większe 😉
W wielu przepisach widziałam, że dodatki często przenoszą od razu do ciasta, całość mieszają i przelewają do foremek. Ja zastosowałam trochę inną metodę, ale na pewno następnym razem wypróbuję „standardową wersję”. 🙂
Składniki:
Muffiny:
- 2 jaja,
- 40 g mąki ryżowej,
- 10 g masła klarowanego (lub innego tłuszczu),
- przyprawy: bazylia, sól, pieprz,
- proszek do pieczenia,
Dodatki:
- 50 g kurczaka,
- szczypiorek,
- pół pomidora,
- 1/4 papryki,
Sposób przygotowania:
Jajka sparzyć, wbić do miski i ubić na puszystą pianę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ulubione przyprawy w dowolnej ilości. Całość wymieszać.
Kurczaka pokroić, przyprawić oraz podsmażyć na patelni. Szczypiorek, paprykę i pomidora pokroić w małe kawałki. Część ciasta przelać do wysmarowanej tłuszczem formy na muffiny, przełożyć do każdej babeczki część dodatków i przykryć resztą ciasta. Piec około 20-25 minut w 170-180 stopniach.
Gotowe! 🙂
Chaos w tym przepisie.. W składnikach znajdziemy masło, które nie wiadomo kiedy dodać, jajka ubić, chociaż na zdjęciu białka i żółtka są osobno… Proszku do pieczenia ile użyć? Przepis mógłby być fajny, ale należy go doprecyzować. Pozdrawiam